2021-01-06 08:14:25• hírek • Bede Emőke / Agerpres

Már Szatmár megyében is készülnek az oltási kampány második szakaszára

Január közepén elkezdődhet a COVID-19 elleni oltási kampány második szakasza, április elején pedig a harmadik, a lakosság széles rétegeit immunizáló etap – közölte Valeriu Gheorghiţă, az országos oltáskampány koordinátora keddi sajtótájékoztatóján.

Április elején kezdődhet a COVID-19 elleni oltáskampány harmadik, a lakosság széles rétegeit immunizáló szakasza - közölte Valeriu Gheorghiţă, az országos oltáskampány koordinátora keddi sajtótájékoztatóján. A katonaorvos kifejtette: egyelőre csak becslésekről lehet beszélni az oltás ütemét illetően, ugyanis ez több tényezőtől - az oltóanyagok érkezésének ritmusától, az oltási kapacitástól - függ.


Az első szakaszhoz, amelyben az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozókat oltják be, 376 oltási központot készítettek elő, ebből 251 már működik. Gheorghiţă arról is beszélt, hogy az online feliratkozási platform jelenleg az egészségügyi és a szociális ellátó rendszer dolgozóinak jelentkezését fogadja. Ők a jogi személyként beregisztráló munkaadójukon keresztül kérhetik a nyilvántartásba vételt.


Azok az egészségügyben vagy szociális ellátásban dolgozó személyek, akik olyan magánrendelőben dolgoznak, amelynek nincs elektronikus aláírása, a telefonközponton (call-center) keresztül kérhetik felvételüket a várólistára. A call-center személyzetét a védelmi minisztérium, illetve első szakaszban a különleges távközlési szolgálat (STS) biztosítja, és minden megyében üzemképes.


Valeriu Gheorghiţă, az országos oltáskampány koordinátora


Valeriu Gheorghiţă elmondta, becslései szerint az oltáskampány második szakasza január 15-e után kezdődhet el az egészségügyi-szociális otthonok beutaltjainak immunizálásával. Ez 1884 szociális otthon körülbelül 40.000 lakóját jelenti. Beoltásukat mozgóalakulatok fogják végezni. A mozgóalakulatok megalakítása már elkezdődött, hogy legyen idő a kiképzésükre. A második szakaszban a szociális otthonok lakói után a 60 év fölötti személyek és krónikus betegek kaphatják meg a vakcinát, ez a kategória körülbelül 4 millió főt számlál - mondta még a szakember.


Szatmár megyében is készülnek a következő szakaszra

Megyénkben 12 oltási központot fognak kialakítani: ötöt Szatmárnémetiben, egyet-egyet pedig Nagykárolyban, Avasfelsőfaluban, Tasnádon, Szelestyehután, Alsószoporon, Aranyosmeggyesen és Nagygércén, illetve ehhez jönnek még azok a mobil oltóegységek, melyek a mozgáskorlátozott személyeket vagy a nehezen megközelíthető falvak lakóit hivatottak kiszolgálni.


Az oltóközpontok helyszíneként sporttermeket és kultúrotthonokat jelöltek ki, és a Valeriu Gheorghiţă által is említett január 15-i időpontra ezeknek már működőképesnek kell lenniük.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: